Saturday, 1 October 2011

Berkatalah yang baik & bermanfaat @ diam.

Lemah jari jemari nak menaip ni..sedihnye 2,3 arini..nak nangis puas2...seriusly..memang xleh nak senyum ..hurrm..ntah laa Qaseh pon tak tahu ape masalah..maybe sebab  Qaseh mudah sangat tersentuh ngan ayat2 & kata2 kasar seseorang itu..sebab memang Qaseh bukan diajar begitu..walhal diri  sendiri.mama dan papa xpernah marah Qaseh jauh sekali dijentik..Qaseh sendiri xajar adik-adik cakap kasar sebab  Qaseh xsuke dengar lagikan ajar mereka.


"ucaplah yang baik2..sesungguhnya ucapan itu adalah satu doa..malah sebaik-baiknya adalah diam"


"Allah memberi rahmat pada siapa yang berkata baik lalu mendapat keuntungan atau diam lalu mendapat keselamatan"(HR Ibnul Mubarak)..


Lidah memang tidak bertulang, kerananya dia sangat lentur mengeluarkan suatu ucapan dari yang baik hingga yang tidak sopan sekalipun. Jagalah ucapan kita, jangan sampai apa-apa yang keluar dari mulut kita kepada seseorang, mengharuskan kita meminta maaf pada orang tersebut.Berkatalah yang baik dan bermanfaat untuk diri sendiri dan orang lain..


ingat yaa sahabat-sahabat..berkata lah perkara yang baik-baik sahaja. walau nak marah sekalipun..tolong..tolong jaga bahasa kita..hati dan perasaan orang lain kita kena jaga.. ^__^..