Saturday, 9 June 2012

!ISLAM ITU INDAH!

13 perkara yang perlu dijaga oleh WANITA..perkara ini memang semua orang tahu kan? Bezanya, ada yang ambik berat ada yang sekadar baca, lihat dan membutakan MATA &memekakkan TELINGA.

1) Bulu Kening : Menurut Bukhari, Rasululluah melaknat wanita yang mencukur bulu kening atau menipiskan bulu kening atau diminta dicukurkan bulu keningnya. (Petikan Hadis Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari)

2) Kaki & semacam hantu loceng : Dan janganlah mereka (perempuan) membentakkan kaki (atau menghentakkan kaki) agar diketahui perhiasan mereka.(Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31)

3) Wangian : Siapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian kemudaian melewati suatu kaum supaay mereka itu mencium baunya, (*wanauzubillah) maka wanita itu telah dianggap melakukan zina dan tiap-tiap mata ada zinaya terutamanya hidung yang berserombong. (Petikan dari Hadis Riwayat Nasaii, Ibn Khuzaimah dan Hibban)

4) Dada: Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi bahagian hadapan dan dada-dada mereka. (Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31)


5) Gigi : Rasulullah melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya.(Petikan dari Hadis Riwayat At-Thabrani)

6) Muka & Leher : Dan tinggallah kamu (perempuan) di rumah kamu dan janganlah kamu menampakkan perhiasan mu seperti orang Jahilliah yang dahulu


7) Pakaian yang jarang: Asma bte Abu Bakar telah menemui Rasulullah dengan pakaian yan nipis. Wahai Asma! Sesungguhnya gadis yang telah berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah sahaja. (Petikan Hadis Riwayat Muslim dan Bukhari)


8) Tangan : Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik dari menyentuh TANGAN bagi kaum yang TIDAK HALAL baginya. (Hadis Riwayat At-Tabrani dan Baihaqi)


9) Mata: Dan katakanlah kepada wanita muslim hendaklah mereka menundukkan sebahagian pemandangannya. (Petikan An Nur Ayat 31)


10) Mulut (Suara): Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam bersuara sehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan yang baik-baik. (Petikan dari Surah Al-Ahzab Ayat 32)


11) Kemaluan: Dan katakanlah kepada wanita-wanita mukmin hendaklah mereka menundukkan pandangan mereka & menjaga kehormatan mereka.(Petikan An Nur Ayat 31)


12) Pakaian: Barangsiapan yang memakai pakaian berlebih-lebihan terutama yang menjolok mata, maka Allah akan memberi pakaian kehinaan di akhirat nanti. (Petikan Hadis Riwayat Ahmad, Abu D, An Nasaii dan Ibn Majah)


13) Rambut : Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantungkan rambutnya hingga mendidih otaknya dalam neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya dilihat lelaki yang bukan mahramnya. (Petikan Hadis Riwayat Muslim dan Bukhari). Riwayat Imran Bin Hushain . Bahwa Rasulullah s.a bersabda: Sesungguhnya penghuni syurga yang paling sedikit ialah kaum HAWA. (Sahih Muslim no. 4921)


Oleh itu, mari kita sama-sama berusaha  jadikan hari-hari kita lebih baik dari semalam & hari ini. Kita manusia memang takkan terlepas dari alpa & lagha, maka ilmu yang sememangya semua orang tahu, Qaseh peringatkan balik untuk diri Qaseh & sahabat2 kesayangan Qaseh. Sampaikanlah di antara kamu even satu ayat. Wallahua'lam. S.E.L.A.M.A.T B.E.R.A.M.AL. (^__^) !!!